Nourdeen Toure

Kasvokuva: empatialähettiläs Nourdeen Toure

Empatialähettiläämme, Togosta kotoisin oleva nyrkkeilijä Nourdeen Toure valittiin Vuoden pakolaismieheksi vuonna 2019. Nourdeenin mielestä empatia näkyy nyrkkeilyssä toisen kunnioittamisena.

Nourdeen Toure, mitä empatia tarkoittaa sinulle?

Empatia on jotakin, mitä tunnen sydämessäni toista kohtaan. Jokainen tuntee empatiaa eri tavalla, mutta empatia on sitä, kun tunnet jollekin toiselle tapahtuvan asian ikään kuin omanasi. Tapahtuipa sitten jotakin vakavaa tai jotakin pientä. Välillä pienikin asia voi olla suuri ja vakava asia sydämessä.

Nyrkkeilyä pidetään hyvin fyysisenä ja kovana lajina. Nyrkkeilijänä, onko sinusta nyrkkeilyssä tilaa empatialle?

Nyrkkeily on kaunis laji. Empatiaa ei näy kehässä, mutta toista kunnioitetaan. Kunnioitamme toisiamme ennen ottelua, sen aikana ja sen jälkeen. Heti ottelun jälkeen ihminen on ihminen. Ottelun aikana kunnioitusta toista kohtaan osoitetaan kädellä: jos jotain sattuu, ojennetaan käsi. Se on anteeksipyyntö. Heti ottelun jälkeen kätellään ja sanotaan: ”Hyvä ottelu.”

Miten empatian osoittaminen sinusta ilmenee?

On vaikea arvioida, kuka on empaattinen ja kuka ei, koska empatiaa näytetään eri tavalla. Joku näyttää empatiaa suoraan, esimerkiksi itkee tai on surullinen. Jollekin empatia on sanoissa, joku tuntee sen sydämessä. Jos joku ei sano mitään, ei itke tai näytä tunteitaan kasvoilla, se ei tarkoita, että hän on epäempaattinen. Esimerkiksi minä. Jos jotain tapahtuu, minä en itke, minä en näytä. Sellainen minä olen. Mutta se ei tarkoita, että sydämessäni ei ole empatiaa. Äitini kuoli huhtikuussa ja vaikka näytin normaalilta ulospäin, se ei ollut normaalia.

Ihmisen sydän on kuin puuvillaa. Pehmeä. Välillä ihmiset ajattelevat, että jollain on kivinen sydän. Mutta heti, kun jotain tärkeää tapahtuu hänen elämässään, tajutaan, että hänellä ei ole kivinen sydän, vaan puuvillainen.
Mutta tämä ei tarkoita, että aina jotain pitää tapahtua, jotta tuntee empatiaa. Välillä voi itse jäädä paikoilleen, istahtaa ja arvioida omaa elämäänsä. Mikä menee huonosti? Missä teen virheitä? Miksi kaikki ei onnistu? Se on semmoista piiloempatiaa myös itseään kohtaan. Ja jos joku ei näytä empatiaa päällepäin, niin pitää ymmärtää, että jokainen tuntee empatiaa eri tavalla.

Olet asunut useassa maassa ja kulkenut läpi eri maiden löytääksesi turvallisen paikan elää. Onko sinusta empatia erilaista Suomessa kuin muissa maissa?

Kyllä, ihmiset ovat erilaisia eri maissa. Mutta vaikka teot ovat erilaisia, niin kaikki liittyy yhteen samaan asiaan: empatiaan. Empatia riippuu siitä, miten sen itse määrittelee. Se on niin suuri ja laaja asia. Kotimaassani on erilaisia tapoja osoittaa empatiaa kuin Suomessa, mutta tarkoitamme samaa asiaa. Minun kokemukseni mukaan suomalaiset eivät näytä empatiaansa. Kotimaassani empatianpiiri muodostuu paljon suuremmaksi, sillä opimme pienestä pitäen, että toisia ihmisiä kohtaan pitää olla empaattinen.

Miksi mielestäsi on tärkeää, että Suomi olisi empaattinen maa?

Suomessa huonot asiat saavat usein enemmän näkyvyyttä, vaikka todellisuudessa hyviä asioita on enemmän. Paha ei koskaan voi ohittaa hyvää. Suomi on kuitenkin mielestäni hyvä ja empaattinen maa, ja suomalaiset auttavat ihmisiä myös muissa maissa. Auttaminen kertoo empaattisesta elämänfilosofiasta. Suomalaiset organisaatiot auttavat esimerkiksi Ugandassa, Nepalissa ja Sri Lankassa.

Kenelle henkilölle, järjestölle, yritykselle tms. myöntäisit empatiatunnustuksen?

Myöntäisin empatiatunnustuksen äidilleni. Jumalaa lukuun ottamatta maailmassa ei ole ketään empaattisempaa kuin äiti. Äiti on empaattinen lastansa kohtaan jo silloin, kun lapsi on vielä vatsassa. Äidit ovat kärsivällisiä raskaana, synnytyksessä ja kasvatuksessa. Esimerkiksi islaminuskossa ihminen kysyy profeetta Muhammedilta, kuka on paras. Vastaus on, että seitsemän kertaa äiti ja kolme kertaa isä. Tämä ei tarkoita, etteikö isä olisi tärkeä, mutta äiti on kärsivällinen.