Muijavaara

Muijavaaran empatialähettiläskuva

Empatialähettiläämme Venla Vaattovaara kuvitti 100 päivän aikana 100 ihailemaansa naista. ”Uskon, että mitä enemmän empatiaa levittää ympärilleen, sitä enemmän sitä saa myös takaisin.” Vaattovaara on kuvittanut myös empatian supersankarit, selvitä empatiatestillä, kuka sankareista olet!

Venla Vaattovaara, miksi empatiasta puhuminen on tärkeää?

Kiltteyttä ei usein arvosteta tarpeeksi, vaan puhutaan, että joku on liian kiltti tai liian empaattinen. Olisi tärkeää määritellä empatian merkitys julkisessa keskustelussa, sillä sana ymmärretään usein väärin. Empatia ei ole nöyrtymistä tai heikkoutta, vaan ihmisyyden voimaa. Empatia on ainoa keino selviytyä yhdessä.

Mikä on sinun tapasi tuoda maailmaan lisää empatiaa?

Muijavaara-tililläni haluan rakentaa monipuolisempaa kuvaa siitä, millaisia ihmisiä ja sankareita maailmasta löytyy. Tavoitteenani on tuoda näiden ihmisten tarinat esiin ja jatkossa haluaisin tehdä tätä työtä tuoden yhä vahvemmin piirtämieni ihmisten oma ääni esiin. Uskon, että mitä enemmän empatiaa levittää ympärilleen, sitä enemmän sitä saa myös takaisin.

Milloin empaattisen hetken todistaminen on koskettanut sinua?

Vietin alkuvuodesta pari viikkoa Lapissa mummoni luona ukkini menehdyttyä. Pienen kyläyhteisön tiiviys kosketti minua syvästi. Vaikka pienet yhteisöt voivat olla monesti ahtaitakin, menetyksen hetkellä niissä on hirveästi voimaa. Kaikki tunsivat ukkini, ja kun menin vaikka kauppaan, niin monet tulivat lohduttamaan ja kertomaan muistoja ukistani. Suruni jakaminen heidän kanssaan oli juuri sitä, mitä tarvitsin ja toi hirveästi voimaa.

Miksi Suomen tulisi olla empaattinen yhteiskunta?

Maailman koneellistuessa ihmisten työksi jää inhimillisyys. Toivon, että Suomi voisi näyttää siinä kehityksessä tietä. Me voisimme olla se maa, joka tunnetaan maailmalla inhimillisyyden ja ilmastoasioiden edistäjänä.

“Me voisimme olla se maa, joka tunnetaan maailmalla inhimillisyyden ja ilmastoasioiden edistäjänä.”

Kuka on empatiaesikuvasi?

Ihailen monia ihmisiä, olen tehnyt ihailusta ja muiden naisten nostamisesta itselleni tavaramerkin. Muijavaarahan on oikeastaan fanitaidetta! Pakko sanoa kuitenkin Tarja Halonen, hän on niin viisas ja hyväsydäminen. Puhuimme kavereiden kesken siitä, kenen julkisuuden henkilön menehtyminen liikuttaisi henkilökohtaisella tasolla. Sanoin, että Tarja Halosen, ja minua alkoi välittömästi itkettää ajatuskin.