AIDA IMPACT

Aida Impact

Elina Siiran perustama koruyritys AIDA Impact työllistää vasta maahan muuttaneita naisia. AIDA on heille ensimmäinen askel työelämään Suomessa ja myös mahdollisuus yhdistää kotiäitiys ja oman toimeentulon hankkiminen. AIDAlaisia yhdistää rakkaus kauniisiin koruihin ja käsitöihin. Empatialähettiläämme AIDAn Elinan mielestä yhdistävien tekijöiden huomaaminen on empatian alku.

Miksi empatia on mielestäsi tärkeää, Elina Siira?

Empatia tarkoittaa minulle kykyä asettua toisen saappaisiin ja tukea huonossa hetkessä, mutta yhtä lailla sitä, että osaa iloita toisen puolesta. Monesti empatiasta puhutaan silloin, kun jollain menee huonosti ja unohdetaan, että empatia on myös ilon ja onnen näkemistä. Empatia on arkipäivän lämpöä ja rakkautta, joka tekee elämästä elämisen arvoista. Siksi se on niin tärkeää. Vaikka emme usein huomaa niitä pieniä kauniita hetkiä, joissa empatiaa osoitetaan, olisi elämä ilman niitä hyvin surullista.

Mikä on sinun tapasi tuoda maailmaan lisää empatiaa?

Huomioin ihmiset ympärilläni arjen pienissä jutuissa. Tykkään pitää yhteyttä ihmisiin ja rakastan puhua puhelimessa. Se on tapani osoittaa empatiaa ystäville ja tutuille, jotka eivät ole fyysisesti lähellä. Vaikka emme näkisi usein, soitan ja pysyn sillä tavoin kärryillä heidän elämänsä tapahtumista. Puhelimitse voi olla läsnä kaukanakin olevien elämässä, joskus läsnäolo on jopa helpompaa niin kuin kasvokkain.

Kuka on empatiaesikuvasi?

Aluksi tuntui, että pitäisi sanoa Oprah tai joku nobelisti. Mutta sitten aloin miettimään, että en oikeastaan tiedä näiden ihmisten aidosta empaattisuudesta mitään. Kun mietin, millaista ihmistä ihailen, tulee mieleen kuva ihmisestä, joka huomaa sosiaalisista tilanteista sen ihmisen, jolla ei ole mukava olla ja menee juttelemaan hänelle. Arjen empatiasankarit avaavat silmänsä toisten kokemuksille ja toimivat, jotta niistä tulisi parempia. Semmoinen ihminen haluaisin itse olla ja uskon että näitä taitoja voi jokainen opetella.

Millaisissa tilanteissa sinun on vaikea olla myötätuntoinen?

Kaikki tietää varmaan tilanteen, jossa joku töksäyttää jotain ikävää tai muuten käyttäytyy huonosti. Monesti niissä tilanteissa kiukustuu itsekin, vaikka pitäisi muistaa, että taustalla voi olla monenlaisia syitä. Aina ei ole kuitenkaan helppoa olla empaattinen. Ikävään käytökseen vastaamiseen voi soveltaa lapsen kasvatuksesta tuttua tunteiden sanottamista: ehkä sinun tunteesi takana on oikeasti jotain muuta pahaa oloa. Aina ei kuitenkaan tarvitse olla kasvattamassa toisia, ja joskus on parempikin siirtyä vaikeasta aiheesta helpompaan. Jos tilanne on kovin tulehtunut, kannattaa odottaa hetki ennen kuin lähtee sitä ratkomaan.

Missä oman elämän tilanteessa olet toivonut saavasi enemmän empatiaa?

Perheeni ja ystäväni ovat aina antaneet kaiken tuen, mitä olen tarvinnut, mutta joskus en ole osannut olla kovin empaattinen itseäni kohtaan. Kun valmistuin opinnoista ja siirryin työelämään, halusin kauheasti päästä näyttämään mihin pystyn. Tarve suorittaa elämää ja saada paljon vastuuta ajoivat oman jaksamisen ohi. Rankassa elämänvaiheessa unohdin katsoa itseäni empaattisin silmin. Nyt olen kolmekymmentä ja olen havainnut, että töitä ei koskaan saa tekemällä loppumaan. Välillä pitää vain sammuttaa läppäri ja lähteä kotiin.

Miksi mielestäsi on tärkeää, että Suomi olisi empaattinen maa?

On huolestuttavaa, kun yhteiskunnassamme kiinnitetään enemmän huomiota ihmisryhmien välisiin eroihin kuin yhtenäisyyksiin. Suomi tarvitsee enemmän me-henkeä me ja muut-erotteluiden sijaan. AIDA Impactissa olemme keskenämme monella tapaa erilaisia: meillä on eri kieli, synnyinmaa, uskonto ja kulttuurinen tausta. Silti on paljon enemmän asioita, jotka yhdistävät meitä. Myös suomalaisen yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta on ehdotonta löytää empaattinen ajattelutapa. Kaikenlainen polarisoituminen tekee hallaa tälle yhteiskunnalle, perustui se sitten ikään, kotipaikkaan tai vaikka koulutustaustaan. Ihmisryhmien leimaaminen tai toiseuttaminen on helppoa, mutta vaarallista. Jotta voimme kasvattaa lapsistamme empaattisia, on meidän itsekin päästävä tällaisista tavoista eroon

”Suomi tarvitsee enemmän me-henkeä me ja muut-erotteluiden sijaan. AIDA Impactissa olemme keskenämme monella tapaa erilaisia: meillä on eri kieli, synnyinmaa, uskonto ja kulttuurinen tausta. Silti on paljon enemmän asioita, jotka yhdistävät meitä.”

Kenelle ihmiselle tai mille taholle myöntäisit empatiapalkinnon?

Lapseni päiväkoti on täynnä empaattisia ammattilaisia, jotka joka päivä saavat kaikki lapset tuntemaan olonsa hyväksytyiksi ja turvalliseksi. Varhaiskasvatuksen työntekijät tekevät tärkeää ja vaativaa työtä, jolle haluaisin nostaa hattua. Paitsi että he pyörittävät arkista show’ta lapsien kanssa, he rakentavat perustaa lapsien empatiataidoille. Erilaisuutta opitaan kohtaamaan ja arvostamaan jo hyvin pienenä.